Çöp Konteyneri Nedir?
Çöp konteyneri evsel ve katı atıkların, ilgili kurumlar tarafından toplanıp bertaraf edilmesinden önce geçici olarak depolanması amacı ile, yetkililer tarafından yerleşim birimleri içerisinde uygun yerlere yerleştirilen çöp toplama kabıdır.
Nasıl Kullanılmalıdır ?
1- Çöp konteynerleri sadece evsel ve katı atıkların geçici olarak depolanmasında kullanılmalıdır,sıvı,tıbbi,kimyevi ve zararlı atıklar çöp konteynerinde depolanamaz bu hem insan sağlığı hemde konteynerin kullanım ömrü açısından olumsuz etkiler doğurabilir.
2- Çöp konteynerine sıcak kül veya yanıcı maddeler dökülmemelidir bu konteyner içerisindeki katı atıkların yanmasına,dolayısıyla çevreye ve insan sağlığına zarar verici sonuçlar doğurabilir.
3- Çöp konteynerinin kapağı,kötü kokuların ve zararlı mikrobik bakterilerin çevreye yayılmasına,çeşitli haşeratların konteynere girerek çöpleri dışarı çıkarmasına neden olabilir,bu sebepte kapak devamlı kapalı tutulmalıdır.
4- Çöp konteyneri bulunduğu yerlerde içine depoladığı atıklardan dolayı hijyenik olmayan bir ortam oluşturabilir,bu sebepten çöp konteynerinin yerleştirileceği alan yaşam mahallerinden dışarıda,boşaltılması,temizliği ve bakımı rahat yapılabilecek bir yerde olmalıdır.
5- Çöp konteynerinin yerleştirileceği alan çevrili ve zemini düz olmalıdır.
6- Çöp konteynerinin iç ve dış yüzeyleri zararlı olmayan çeşitli temizlik materyalleri kullanılarak sıcak tazzikli su ile periyodik zaman aralıkları içinde dezenfekte edilmelidir.
7- Çöp konteynerleri büyük oranda kullanıcılar tarafından oluşan hatalar sonucu deforme olmaktadır,buda çöpün iyi derecede korunamaması hem insan sağlığı ve çevre temizliği açısından olumsuz etkiler oluşturması, hem görüntü kirliliği oluşturmasının yanı sıra artı maliyetler getirerek topluma maddi zararda vermektedir.
8- Çöp konteyneri amacı dışında kullanılmamalıdır,kullanıldığı taktirde ciddi hasar veya zararlar verebilir.
Geri Kazanım Konusunda Bunları Biliyor musunuz?
dönüşüm ve tekrar kullanımın ötesinde, atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine “geri kazanım” denilmektedir.
1- Geri kazanımla, doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı sağlanır, çöplüğe giden atık miktarı azalır ve geleceğe yatırım yapılır.
2- Türkiye’de atıkların geri kazanımı konusunda uzun yıllardır süre gelen çalışmalar vardır. Cam, kâğıt, karton, plastik ve metal gibi atıklar özellikle çöp dökme sahalarından ve sokak toplayıcıları kanalıyla sokaklardan toplanmakta ve ham madde kaynağı olarak çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.
3- Kullanılmış ambalajların ve diğer değerlendirilebilir atıkların genel çöpten ayrı ve temiz olarak toplanması yöntemi geri kazanım sürecinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Ayrı toplanan geri kazanılabilir atıkların geri dönüşüm işlemine tabi tutulabilmesi için cinslerine göre de ayrılmaları gerekmektedir.
4- Türkiye’de çöp miktarının yaklaşık 15-20 ‘sini geri kazanılabilir nitelikli atıklar oluşturmaktadır.
5- Ambalaj çöp değil aynı zamanda bir ham maddedir. Yeniden kazanımı mümkün olan ambalajları evlerimizde ayrı toplamamız gerekir.
6- Herhangi bir ürünü alırken geri dönüşümlü olmasına dikkat edilmelidir.
7- Kâğıtlarımızı, defterlerimizi tutumlu kullanıp kullanılmış kağıtları geri kazanalım.
8- Tükettiğimiz kağıtları çöpe atmak yerine toplayıp ekonomiye kazandırabilir ve çevre kirliliğini önleyebiliriz.
9- Bir ton kullanılmış kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı kullanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önlenmiş olacaktır.
10- İnsanların birbirlerine gönderdiği mektupların 44 ‘ü okunmamaktadır.
11- Yalnızca 100.000 aile gereksiz yazışmayı durdurursa, her yıl 150.000 ağaç kesilmekten kurtulacaktır.
12- Bir insan, ömrünün 8 ayını, gereksiz yazışma zarflarını açarak geçirmektedir.
Detaylı Bilgi İçin Arayınız
Tel: 0 216 256 53 05
E-posta: [email protected]
Detaylı İletişim Bilgisi İçin Tıklayınız.